Scordatura
kultúra, ismeretterjesztés, művészet

MAGAMRÓL

Bencze Balázs vagyok, 1967-ben születtem, 1996 óta nős vagyok, feleségem magyartanár egy budai iskolában, egy lányunk van, aki 1998-ban született.

Középiskolai éveim a műszaki értelmiségi pálya vonzásában teltek, de még érettségi előtt megváltoztattam az elhatározásomat, és - bár a műszaki érdeklődésem és jártasságom a mai napig erősen meghatározza az életemet, mégis - humán egyetemre mentem.
1996-ban a szegedi JATE Bölcsészkarának nappali tagozatán szereztem diplomát magyar - régi magyar irodalom és irodalomelmélet szakokon, 2002-ben a Pedagógustovábbképzó Intézetben pedig oktatás-informatikusi diplomát kaptam.
Zenei tanulmányaimat (zongora, klasszikus gitár, lant, szolfézs-zenetörténet) állami zeneiskolában, később a historikus hangszerek iránti érdeklődésem miatt jobbára magánúton végeztem.

Diploma előtt az OSzK-ban, illetve a FSzEK-ban, a Villamosipari Kutatóintézet könyvtárában és a Vakok Intézetében dolgoztam, az egyetem után pedig 1996-tól 2016. december 31-ig a Csalogány Intézményben voltam nevelőtanár, szakoktató, oktatás-informatikus és rendszergazda.
A sérült gyermekek és fiatalok tanításán-gondozásán túl az egyetemi évek óta folyamatos művészeti tevékenységet is végzek; irodalmárként műfordításokat, regényt, novellát, verseket publikáltam, színpadi szövegeket, mesedarabokat, versbetéteket írok, zenészként a saját régizene-együttesem (Tabulatúra Régizene-együtes) művészeti vezetőjeként és koncertező előadóként hangszerbemutatókon, hangszer- és zenetörténeti előadásokon, hagyományőrző és ismeretterjesztő zenei rendezvényeken, reneszánsz és népzenei táncházak, saját régizenei klub működtetésében veszek részt, valamint ritka hangszereken történelmi tárgyú filmekben, illetve színpadi és filmzenék stúdió-közreműködőjeként is gyakran tevékenykedem. Ezenkívül zenekarommal (és más zenészekkel is) számos alkalommal játszottam már itthon és külföldön börtönmissziós helyszíneken elítélteknek, tartottam zenetrápiás foglalkozásokat magatartászavaros gyerekeknek, muzsikáltam speciális iskolákban sérült közönségnek, valamint mozgássérült- és idősotthonok lakóinak is.
Fő hangszereim: klasszikus gitár, reneszánsz és középkori lant, koboz, szász líra, ritkábban billentyűsök is.

Eddigi legfontosabb munkáim az irodalom, a zene és az ismeretterjesztés területén:
1993-2005: novellák és versek a szegedi Tiszatájban, később kötetekben is (Lazi, Terebess)
1994: "A magyar Amphion" - Balassi-konferencia, Esztergom, szekcióelőadás, önálló kutatás
1995: V. Magyar Névtudományi Konferencia, Miskolc, szekcióelőadás, önálló nyelvtörténeti kutatás a Balaton-felvidéki templomromok mai elnevezésének témájában
2000: Ludus Danielis, azaz Dániel-játék - egy középkori zenés misztériumjáték műfordítása és kultúrtörténeti-irodalomelméleti háttere - a NKÖM-pályázat nyertese
2000: A láthatatlan kard - regény, Lazi Kiadó
2000 óta : Tabulatúra régizene-együttes - alapító tag, művészeti vezető (lant, klasszikus gitár, koboz, líra és egyéb historikus pengetős hangszerek)
2002: Saját barokk stílusú La Folia-variációsorozat a "La Folia - a musical cathedral" oldalán
2010: Ezer magyar haiku - antológia (Napkút Kiadó)
2002-től : Tabulatúra Régizenei Egyesület (rádiós, televíziós riportok, zenei műsorok, hat önálló hanglemezen művészeti vezető)
2018: A Magyarság Háza szervezésében megrendezett "Mátyás király álruhában" projekt hangszeres előadója, a király udvari lantosa - különleges és rendhagyó előadássorozat iskolák számára Burgenlandtól a Székelyföldig.
2012-től : Hangszeres zenei közreműködő történelmi témájú magyar és külföldi filmekben, sorozatokban (Oda az igazság!, Borgiák, Terror, Jamestown, North Water, Witcher, The Last Kingdom, Shadow & Bone, Tündérkert, Aranybulla, Hunyadi...), musicalekben, színpadi és múzeumi produkciókban, régizenei hanglemezeken, színpadi előadások zenei szerkesztője.
Az irodalom területén: színházi szövegkönyvek, mese-, színdarabok és versbetétek szerzője, könyvek, verseskötetek nyelvi lektorálása, korrektúrázás.


Csillagászattal gyermekkorom óta foglalkozom, fő érdeklődési köröm a távcsőépítés, a távcsöves megfigyelés, a Világegyetem elméleti kérdései, és egyetemista korom óta tartok csillagászati bemutatókat, járdacsillagászatot, ismeretterjesztő előadásokat is a témában, a távcsőkészítéstől a csillagászati észlelésekig. Sokakkal együtt én is nagyon fontosnak tartom azt, amit Kulin György, a magyar amatőrcsillagászok atyja megfogalmazott: "Életében legalább egyszer minden ember nézzen távcsőbe!" A hobbicsillagászat iránt érdeklődők számára egy általam szerkesztett oldal innen is elérhető.
A VEGA Csillagászati Egyesület tagja vagyok.
Modellezőként gyermekkorom óta készítek röpképes és makett-modelleket, szívesen foglalkozom ezzel szakköri kereteken belül is, az eddigi tábori pályafutásom során mindig is nagy népszerűségnek örvendett ez a fajta kézműveskedés.
Társasjátékokkal, kártya- és játéktörténettel ugyancsak hosszú évek óta foglalkozom, több saját fejlesztésű szerep- és kártyajátékom állandó használatban van iskolai és tábori alkalmakkor is. Egy általam szerkesztett honlap a ma már elfelejtett, régi, illetve kevésbé ismert, nálunk nem honos kártyajátékokat gyűjti össze, ahol szükséges volt, magyarítva. A Kiss Áron Magyar Játéktársaság tagja vagyok.

E-mail: info@scordatura.hu
Telefon: 20-987 7525