Scordatura
kultúra, ismeretterjesztés, művészet

Zene, hangszerek, koncertek, táncház

Hangszeres előadások és bemutatók

ZENEI ISMERETTERJESZTÉS

Az előadásokon megismerkedünk a hangszerek történetével, játékmódokkal, dallamokkal. Hangszertörténeti, hangszerismereti előadások sok zenével iskolák, táborok, csoportok részére.
A hangszerek kipróbálhatóak! Az ismeretterjesztés során rengeteg valódi hangszer kerül kézbe, az ókori lírától kezdve a reneszánsz és középkori lantokon át a speciális blues-gitárokig.

Mire szolgált a zene régen, és mire most? Érdekes dolgok, a zene mint folyamatos jelenség az emberiség életében. Összefüggések a régi és a mai zene között.

A pengetős hangszerek története a középkortól napjainkig: A lírától a lantig, gitárok régen és most, pengetős hangszerek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy azok.

Ismeretlen vagy kevésbé ismert hangszerek a középkortól napjainkig. Líra, koboz, ciszter, barokk mandolin, vihuela, penorcon, vándormadár-lant, ukulele, bendzsó, koboz, szivardoboz-gitár, stb...

ÉLŐ ZENE RENDEZVÉNYEKEN

Táncház Reneszánsz és barokk, illetve moldvai táncházak plusz közreműködőkkel 8-20 fős társaságoknak.
A táncház kerekesszékes mozgássérültek részére is létezik, a táncot a különleges igényekhez alkalmazkodva, szakember segítségével ők is kipróbálhatják.

Különleges alkalmak Esküvők, ünnepi összejövetelek, megnyitók, múzeumi tárlatvezetések, hagyományőrző előadások stb. alkalmával háttérzene illetve önálló zenei előadás.
A zene korhű XV-XVIII. századi hangszerek másolatain (lantok, teorbaciszter, barokk gitár) hangzik el, a műsor is ennek megfelelően a reneszánsz és a barokk kor darabjaiból áll.
Igény szerint az előadások több zenésszel is megrendelhetők.